U Užicu je na Trgu Partizana, 14.februara povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, predstavljen deo naoružanja i opreme jedinica 2.brigade Kopnene vojske.

Za ovu priliku javnosti su predstavljeni višecevni raketni lanser M-77 Oganj, oklopno-izviđački automobil amfibija BRDM-2, minobacači, streljačko naoružanje, radio uređaji kao i zaštitna oprema kao što su šlemovi, štitovi i panciri.

Starijim posetiocima je posebno bio interesantan raketni lanser Oganj sa 32 lansirne cevi oc 128 mm koji je postavljen na šasiju teretnog vozila FAP 2026. Ovo artiljerijsko oruđe ima borbeni komplet od 64 rakete (dva punjenja) i može da dejstvuje na ciljeve udaljene do 21 km. Za samoodbranu od napada iz vazdušnog prostora, Oganj je naoružan protivavionskim mitraljezom kalibra 12,7 mm Browning M2HB ili M87 NSVT, postavljenim na krov kabine vozila.

Takođe je bilo dosta interesovanja i za amfibijsko vozilo BRDM-2 koje je naoružano teškim mitraljezom KPVT kalibra 14,5mm u ručno pokretanoj kupoli i suspregnutim mitraljezom PKT 7,62mm. Vozilo pokreće benzinski, tečno hlađeni, osmocilindrični motor GAZ-41, snage 103kW pri 3.400 obrt/min. Zanimljivo je reći da pri plovidbi ovo vozilo koristi vodo-mlazni uređaj koji je smešten u zadnjem delu vozila.

S druge strane mlađim posetiocima je bilo najzanimljivije streljačko naoružanje, ali i minobacači i zaštitna oprema.

Pored Užica i građani Prijepolja, Loznice, Subotice, Bora, Paraćina, Jagodine i Petrovca na Mlavi su mogli da pogledaju izložbe naoružanja i vojne opreme jedinica Kopnene vojske i Komande za obuku.