Avio saobraćaj je od u poslednjih pedest godina dramatično povećan a broj avio kompanija se stalno povećava. No, većina kompanija svoje avione boji belom bojom uz poneku šaru na trupu i logo na repu. Postoji više razloga za ovu praksu:

  1. Avioni su hladniji

Bela boja odbija svetlost što znači da se avion manje greje i smanjuje oštećenja od sunčeve svetlosti. Imajući u vidu da se moderni avioni proizvode od kompozitnih materijala bitno je zaštiti ih od zagrevanja tako da se nos aviona i kontrolne površine uglavnom farbaju u belo. Poseban primer je bilo bojenje Konkorda koji je zbog velike brzine bojen posebnom belom refletivnom farbom koja je smanjivala temperaturu aviona i do 11 stepeni Celzijusa. Kada je trup Konkorda 1996.godine obojen u plavo avion je mogao da leti brzinom od 2 maha maksimalno do 20 minuta.

Montenegro airlines – avion obojen u belo sa plavim repom

2. Cena

Prema podacima kompanije Boing boja povećava težinu aviona između 273 i 544 kilograma što u praksi da će avion trošiti više goriva tokom leta. Takođe i cena boje je različita. Farbanje aviona u proseku košta između 50.000 i 200.000 dolara. Kako kompanije često prodaju avione mnogo je lakše prodati avion koji je obojen u belo nego avione koji imaju tamnije boje.

Smartwings.com – avion obojen u belo sa plavim i crvenim šarama

3. Ptice

U Americi je 2011.godine objavljena studija (Human-Wildlife Interactions) koja je utvrdila da ptice lakše vide i izbegavaju avione obojene u belo.

S7 airlines – trup aviona potpuno obojen u svetlo zeleno dok su krila ostala belo

4. Bezbednost

Praksa je pokazala da se oštećenja na trupu i krilima aviona mnogo lakše otkrivaju na avionima koji su obojeni u belo pošto su sva udubljenja, mrlje i pukotine tamnije.

5. Održavanje

Avio kompanije su dugo izbegavale da boje avione čime se štedelo na troškovima bojenja, a takođe je smanjivana i težina. No, ovi avioni su zahtevali češće poliranje i pranje. Pokazalo se da je održavanje ovih aviona bilo i do 80.000 dolara skuplje nego kada su u pitanju avioni koji su obojeni.

Rosia airlines – avion obojen u belu boju s gornje strane dok je crvenom bojom obojen donji deo trupa i rep