Američki pilot Luis Curdes, iz Indijane je ušao u anale vazduhoplovne istorije kao jedan od retkih pilota koji je tokom rata obarao nemačke, italijanske i japanske avione. A verovatno je jedinstven jer je pored neprijateljskih aviona uspeo da obori i jedan američki avion. Posebno je interesantno da se u američkom avionu nalazila njegova buduća supruga. No, kako se kaže život piše romane a Luis je imao život za roman.

Luis Curdes je rođen u Fort Vejnu 1919.godine a pridružio se američkom ratnom vazduhoplovstvu početkom 1942.godine. U decembru te godine je završio pilotsku školu i upućen je na Mediteransko ratište.

U Tunisu je raspoređen u 85.eskadrilu 82.lovačke grupe. Ova jedinica je letela na lovcima P-38, koji su u to vreme bili među najbržim lovačkim avionima na svetu.

Curdes je brzo pokazao svoje kvalitete. Već 29.aprila 1943.godine je oborio tri Me 109. Druga dva Me 109 je oborio 19.maja. Iznad Sardije je 24.juna oborio Macchi M.C.202 i dva Me 109 iznad Italije.

Krajem avgusta Curdens je i sam bio oboren iznad Italije i zarobljen. Kako je Italija kapitulirala 8.septembra Curdens je uspeo da pobegne i da stigne do savezničkih jedinica. Tu se njegova karijera u Evropi završila. Komanda ga je poslala nazad u SAD.

No, Curdens je uspeo da se vrati u aktivnu službu. Ovog puta je raspoređen u 4.eskadrilu koja je dejstvovala na Pacifiku. Njegova nova jedinica je letela na lovcima P-51 Mustang, Curdens je svom dao ime “Loš anđeo”.

U vreme kada je stigao na Pacifik avijacija je uglavnom korišćena za pružanje podrške trupama na zemlji i u zaštiti pomorskog saobraćaja. Curdens je ipak 7.februara 1945.godine tokom jedne patrole južno od Tajvana uspeo da obori japanski bombarder-izviđač Ki-46.

Curdes će 10.februara postaviti jedinstveni rekord. Grupa od četiri lovca je nadletala ostrvo Batan, gde su otkrili pomoćni japanski aerodrom. Lovci su odmah napali aerodrom. Japanska PVO je uspela da ošteti jedan američki lovac i pilot je morao da izvrši prinudno sletanje u more. Curdes je kružio iznad pilota u vodi čekajući da stigne spasilački avion. U međuvremenu je primetio da ka aerodromu leti transportni avion.

U pitanju je bio američki C-47 koji se spremao za sletanje. Curdesu je bilo jasno da pilot transportera ne zna da je to japanski aerodrom. Pokušao ja da kontaktira posadu aviona, ali bezuspešno. Pošto je vreme prolazilo Curdes je odlučio da obori transporter kako bi posadu sprečio da sleti pravo u zarobljeništvo.

Pažljivo gađajući pogodio je motore transportnog aviona i prisilio ga je da izvrši prinudno sletanje na vodu. Na svu sreću posada transportnog aviona je imala čamac i svi putnici su se bezbedno ukrcali. Njima se pridružio i oboreni pilot P-51.

Kako se već smrkavalo Curdes je morao da se vrati u svoju bazu. Sledećeg dana je pratio hidroavion PBY Katalina kako bi se spasili ljudi u čamcu.

Najzanimljiviji deo priče tek sledi. Katalina je spasila pilote i 11 članova posade uključujući i dve medicinske sestre. Jedna od njih se zvala Svetlana Valerija i veče pre leta je sa Luisom Curdesom bila na igranci.

Svetlana i Luis će se 13.aprila 1946.godine venčati i živeće u braku narednih 49 godina, sve do 5.februara 1995.godine kada je Luis preminuo. Njegova supruga će preminuti 2013.godine.

Luis Curdes je ostao u ratnom vazduhoplovstvu sve do 1963.godine kada je otišao u penziju u činu potpukovnika. Potom se posvetio privatnom biznisu i osnovao je građevinsku kompaniju.

Replika Curdesovog P-51 “Loš anđeo” se nalazi u vazduhoplovnom muzeju Pima u Arizoni.